Guilin, Kunming en Hekou
Door: Anne-Meike
Blijf op de hoogte en volg Andy
18 Januari 2005 | Nederland, Amsterdam
De volgende morgen worden we vroeg uit onze slaap gehaald. Om zes uur trekt de conductrice aan Andy zijn teen. We krijgen onze treinkaartjes terug en wachten tot we aankomen op het station van Guilin. Op het station worden we opgewacht door verschillende chauffeurs. Ze schreeuwen en roepen. 'Taxi, hotel!' Wij bedanken duizend maal en vluchten naar de overkant van de straat.
Het hostel waar wij willen slapen is vlakbij het station. Een bord van het hostel geeft aan dat we in de juiste straat staan. De straat is donker. Nergens is verlichting. We volgen de borden. Wanneer we bij een trap komen is er zo weinig licht dat we een zaklamp nodig hebben om wat te zien. Uiteindelijk vinden we de deur die toegang geeft tot onze slaapplek. Een groot hangslot blokkeert onze weg. We bellen en kloppen maar er komt geen reactie.
We besluiten eerst te ontbijten. Bij een eetstalletje eten we gebakken noodles. Niet veel later lopen we weer de donkere straat in. Aan het begin van de straat staan inmiddels grote pannen met soep. Op lage krukjes zitten mensen hun eten naar binnen te slurpen. De stad komt tot leven maar het hostel is nog steeds stil en verlaten. We bekijken onze andere opties wanneer er een deur open gaat. Tot onze verbazing verschijnt Kristie in de deuropening. Kristie hebben we ontmoet in Shanghai. Ze woont op een klein eiland in Californie, staat zomers aan het roer van een vuilnisboot en wordt vanwege die boot de Saladbowlgirl genoemd. Deze maandagochtend begint haar Chinese kookcursus. Ze heeft alleen 1 probleem. Het slot op de deur. Wij kunnen niet naar binnen. Zij kan niet naar buiten. Snel gaat ze opzoek naar iemand met een sleutel. Niet veel later komt er een slaperige medewerker met een sleutel en staan we eindelijk binnen. Met Kristy spreken we 's avonds af.
We vullen onze dagen met wandelen door verschillende parken en langs het water. Guilin wordt geteisterd door een stroom te kort. Overdag gaat de stekker er uit. Wanneer het begint te schemeren worden de winkels en eettentjes verlicht met kaarsjes. We bezoeken en grot met stalagnieten en stalagtieten. De grot bevindt zich buiten de stad en is droog, warm en door tl-buizen in allerlei kleuren verlicht. De Efteling kan er nog wat van leren. Een Chineese gids leidt ons rond. Af en toe wordt de tour onderbroken voor een reclameboodschap. Een vrouw spreekt door een luidspreker en prijst haar fotokraam aan. Foto's van Chinezen poserend voor fotogenieke stalagtieten en stalagnieten dienen als reclame materiaal.
Wanneer Andy ziek is bezoek ik met Kristie rijstvelden in de buurt. Het weer is regenachtig maar we gaan toch richting de atractie. We besluiten onze buskaartjes bij het treinstation te kopen. Een klein loket verkoopt de kaartjes. De bus vertrekt niet bij het station. Een man brengt ons naar de halte. We volgen de man door de straten van Guilin. In de stad is veel armoede. Bedelaars staan verspreid over de hoofdstraat. Na vijf minuten arriveren we bij de halte. Een witte minibus stopt en wij stappen in. De reis begint. De bus stopt regelmatig om mensen in te laten stappen. Alle stoelen zijn bezet. Krukjes worden neergezet en mensen nemen plaats in het gangpad. Na anderhalf uur wordt de rit onderbroken. Het is tijd om de bus te wassen. Met tuinslang en bezem wordt de bus schoongeschrobt. Niet veel later komt de bus weer in beweging. Na een kwartier rijden wordt de rit wederom onderbroken. Alle mensen die in het gangpad zitten worden uit de bus gehaald. We laten ze achter in de berm. Een paar kilometer verder worden we tegengehouden door een wegwerker. Een paar grote knallen dreunen door de bergen. Rook verschijnt aan de kant van de weg. De wegwerker stapt opzij en de bus vervolgt zijn weg. We passeren een politieauto met agent. De kaartjesverkoper die in het gangpad staat duikt naar de grond. Na een kilometer zet de chauffeur de bus aan de kant van de weg. Een geblindeerd klein busje stopt schuin op de weg. Alle mensen die eerst in het gangpad zatten klimmen uit de kleine bus. Snel nemen ze weer plaats in het gangpad.
Nadat we drie uur in de bus hebben gezeten worden we bij wat eetstalletjes en een groot reclamebord van de rijstvelden uit de bus gedirigeerd. Vanaf hier moeten we een taxi nemen. De taxichauffeur vraagt een veel te hoge prijs en na wat onderhandelen betalen we minder maar nog steeds teveel. Bij de ingang van het gebied waar de rijstvelden liggen worden we opgewacht door vrouwen in traditionele kleding. Ze verkopen allerlei souveniers. Het kronkelpaadje naar de rijstvelden ziet er veel belovend uit. We lopen door een dorpje opgebouwd uit houten huizen en hotels. Bij 1 van de huizen klinkt onrustig geknor. Grote dikke varkens schuifelen door hun stal. Een geur van verbrand hout en natte aarde hangt in het dorp. We wandelen verder over de glibberige paadjes maar de rijstvelden zien we niet. De mist is dik en wit. Kristie koopt wat ansichtkaarten. We bekijken hoe de rijstvelden er uit horen te zien en nemen een snelle expressbus terug.
We ruilen Guilin in voor Kunming. Vanaf hier vertrekken we naar de Vietnamese grens. Omdat we hebben gelezen dat je met een trein van Kunming naar Hanoi kan rijden gaan we naar het treinstation om een kaartje te kopen. Bij de loketten is het druk. Zo druk hebben we het nog niet gezien. We besluiten eerst een informatiebalie te zoeken. Wanneer we er 1 vinden doe ik een poging om vooraan te komen maar de rij is totale anarchie. Mensen duwen en trekken. Het recht van de sterkste is niet aan mijn kant. Vervolgens stort Andy zich op de massa mensen. Hij neemt een aanloop en is als eerste aan de beurt. Wanneer het om voorpiepen gaat laat Andy iedereen achter zich. Zelfs Chinezen. Helaas blijkt er geen trein meer te gaan naar Hanoi. De verbinding is opgedoekt. Om bij de grens te komen moeten we eerst tien uur met de bus. Vanaf daar kunnen we met de trein naar Hanoi.
De bus rijdt door mooie landschappen. Puntige rotsen en dunne bomen verspreid over een vlakte veranderen in rijstvelden. De begroeing is dicht en de bergen zijn hoog. De buschauffeur claxoneert voortdurend. De film 'Pretty Woman' speelt op de televisie vooraan in de bus. Het geluid staat zacht maar onze speaker piept hard. Na tien uur arriveren we in het grensplaatsje Hekou. Een rivier stroomt door deze plaats. Aan de overkant van de rivier ligt Vietnam.
18 Januari 2005 - 12:17
Ivonne Hoekstra:
Nog even over Yichang: verbazingwekkend hoe anders culturen kunnen zijn. Kinderen die op straat bij de stalletjes ontbijten! Voor mij haast ondenkbaar.
En soms zie ik tussen de regels van de verhalen de erbij horende indrukwekkende beelden, die dan bij het bekijken van de foto´s anders zijn, maar toch zo bijzonder. Zal ik nooit werkelijk zien. Maar ik geniet via jullie. Ik lees mooie, voor mij vreselijke, stinkende, soms tragische (die bedelaarskindjes), eenzame, leuke en ook grappige (die horlogeman) verhalen.
Tot twee weken terug was mijn favoriete foto die van de chinese muur met tegenlicht, waarbij Andy op de muur leunde, of zoiets. Maar zonet zag ik vreselijke mooie plaatjes van dat dorp naar de rijstvelden toe, in de mist. Dat plaatje van het weggetje erheen! Zo ontzettend tot je verbeelding sprekend, naast het verhaal daarover.
En dan jullie busreis naar de rijstvelden toe. Ik zie er al een hele thriller in, alleen dat akkevietje van het wassen van die bus hoort in een andere boek.
Wij wensen jullie lekker relaxte warme dagen aan het strand. Kunnen jullie je realiseren wat je eigenlijk allemaal hebt meegemaakt.
Liefs. -
18 Januari 2005 - 16:32
Eelkert De Beelhouwkert:
He mistig rijstmeisje en backpack kung-fu master foor pip lee. even wat op deze meel schrijven. De warmere dagen zijn in aantocht. Ik zag het aan de ananas en bananen op een van de foto\'s. Wanneer jullie terug komen gaan jullie dan 9 maanden foto\'s plakken? In afwachting van volgende reportage, met vriendelijke groet -
18 Januari 2005 - 18:06
Brian:
Foto\'s zijn weer waanzinnig. Leuk om te zien ook dat jullie eindelijk in warmmere oorden komen. Hoop dat jullie dan wat minder vaak ziek worden.
CU L8er -
18 Januari 2005 - 18:21
_ Joli(e):
Spreken jullie daar vooral Engels eigenlijk?
China is hier best vaak in \'t nieuws i.v.m. de snel groeiende economie. -
18 Januari 2005 - 21:15
Doortje:
Hallo Annemeike en Andy, euk om op deze manier een stukje mee te reizen ook al benijd ik jullie niet altijd...
Wat een indrukwekkende foto\'s, dat wordt straks een schitterende expositie!Ik hoop dat Andy inmiddels weer fit is en wens jullie een voorspoedige tijd in Vietnam. -
18 Januari 2005 - 21:18
Doortje:
Sorry mijn L-toets doet niet altijd mee... -
19 Januari 2005 - 07:02
Doriene:
Andy, je moet toch echt wat meer vitamientjes gaan eten.... -
19 Januari 2005 - 08:28
Louis:
Wat heerlijk om die verhalen te lezen van jullie. Bijzonder die ontmoeting met Kristie. Veel plezier en liefs. -
19 Januari 2005 - 12:49
Theo:
Weer een prachtig verhaal het vergd wel wat flexiebilitijd maar jullie komen er wel weer uit. -
23 Januari 2005 - 15:47
Brian:
Hanoi ligt toch in Vietnam en niet in China???????? -
26 Januari 2005 - 13:57
Mars:
Jongens dat Vietnam spreekt echt het meest tot mijn verbeelding. Moet toch wel erg bijzonder zijn. En geniet van de warmte zou ik zeggen. Andy ik ben bereikbaar op mzoeteman@hotmail.com
Tiscali even niet.
Genieten jongens aldaar !!! -
27 Januari 2005 - 07:53
Olga:
Hallo Annemeike,
Misschien een beetje vreemd om opeens een berichtje van mij te krijgen, we hebben elkaar zeker 2 jaar niet meer gezien. Ik kwam Caren tegen in de trein en ze vertelde mij dat je op wereldreis was. Leuk om via deze site te lezen wat jullie allemaal beleven. Niels en ik zijn twee jaar terug ook 4 maanden door
Z-O Azie gaan reizen, echt geweldig. Ik ben dus erg jaloers op je. Zeker als je Hanoi nog gaat bezoeken, want dat is echt een geweldige stad. Nou, geniet er lekker van en misschien komen we elkaar weer eens tegen in Rotterdam. Groetjes Olga -
29 Januari 2005 - 17:43
Nathalie:
Wat een belevenissen en wat een mooie foto's. Ik ben altijd blij als ik weer een nieuw stuk verslag kan lezen van jullie reis. Ten eerste weet ik dan dat alles goed is met jullie maar het geeft mij ook een goede kijk op het leven in Azie.Kortom blijf vooral doorgaan met de verslagen en de foto's. -
31 Januari 2005 - 15:43
Marijke:
Ga zo op in het reisverhaal, dat ik de om-
geving gewoon vergeet. Annemeike, ga je hierna een boek uitbrengen, waarin deze belevenissen staan? Wordt een mooi nagslagwerk en reisgids, voor mensen, die hetzelfde van plan zijn. Natuurlijk opgevrolijkt met die waanzinnig mooie fotoimpressies. Tot de volgende sessie. Liefs.