Peking
Door: Andy en Anne-Meike
Blijf op de hoogte en volg Andy
09 November 2004 | China, Peking
De eerste twee overnachtingen in Peking hebben we nog in Nederland geboekt. Bij dezelfde reisorganistie als die van de treinreis. Deze overnachtingen worden waarschijnlijk niet vaak door backpackers besproken. Het hotel waar we slapen is namelijk luxe. In de badkamer liggen zeepjes en tandenborstels op ons te wachten. We wassen het vuil van het laatste stuk van de Trans Mongolie Express van ons ons af in een schone badkamer. De bedden zijn zacht, de dekens zijn warm. 's Nachts is het stil. Maar aan alles komt een eind. Ook aan luxe.
Na twee nachten heerlijk te hebben geslapen verhuizen we naar ons eerste hostel. In de kamer staat een stapelbed. De ruimte wordt sfeervol verlicht door een TL-balk. Een geur van riolering en schoonmaakmiddel kruipt door de kieren de kamer binnen. De douches en de toiletten zijn op de gang. Het uitzicht wordt belemmerd door een flat. Ons bestaan als backpacker gaat van start.
Het reizen met de trein en het dieet van instantnoodles eist zijn tol. Nog geen dag later liggen we allebei ziek in het stapelbed. We maken kennis met onze eerste chinese tiolet. Net als in Frankrijk. Een keramisch gat. s' Avonds wordt er onder ons raam druk gewerkt aan het bouwen van de nieuwe metro. Peking is een stad die hard aan de weg timmert. Voornamelijk onder ons raam.
We besluiten nogmaals te verhuizen. We vinden een hostel in een hutong. Een oud chinees straatje met winkeltjes, restaurantjes en huizen. Dit is wat we zochten. Bij het hostel is een bar met reisboeken waar je af en toe door heen kan bladeren. Wanneer je naar buiten kijkt gaat het alledaagse leven aan je voorbij. Fietsers met teveel bagage. Auto's die toeteren naar iedereen die ook maar de intentie heeft om in de weg te lopen. Schreeuwende handelaren met hun waar. We zijn klaar om Peking te ontdekken.
We struinen door de straten en hutongs van Peking. Roger Moore vertelt ons tijdens een audiotour door de Verboden Stad een aantal feiten en anekdotes. We ervaren de gedrevenheid van de Chinezen om toeristen iets te verkopen. 'Look-a, look-a is een term die we constant naar ons toe geslingerd krijgen. Kijken, kijken en niet kopen is ons motto.
Via ons hostel boeken we een minder toeristische wandeling over De Muur. Wanneer we op plaats van bestemming aankomen worden we opgewacht door een groep Chinezen vrouwen. Onze chauffeur waarschuwt ons. De vrouwen vergezellen je tijdens de wandeling in de hoop hun waar aan je te verkopen.
Het is warm. De hemel is strak blauw. De wandeling is zwaar. We balanceren over smalle stukjes muur. De trappen zijn steil. Twee vrouwen volgen ons op de voet. Wanneer je stil staat doet een van de vrouwen met je mee. Af en toe wordt er ergens naar gewezen. Een feitje wordt verteld. Geirriteerd door hun constante aanwezigheid besluiten we de vrouwen af te kopen. 'Kom maar op met je ansichtkaarten van De Muur. Nee, we willen geen boek of een t-shirt.' Het is een van de verkooptechnieken die de Chinezen gebruiken om je wat aan te smeren. Je op de voet volgen en je gezelschap houden. Of je wilt of niet. Het werkt. Wij bekijken onze ansichtkaarten van De Muur. In de verte zien we de twee vrouwen verdwijnen. Terug naar huis. Wij halen opgelucht adem en vervolgen onze wandeling zonder ongewenst gezelschap.
09 November 2004 - 14:47
Brian:
Mooie foto's en erg goed verhaal (Annemeike!!). Wanneer gaat Andy eens een stuk schrijven? -
09 November 2004 - 15:21
Doriene:
Erg mooie foto's!!! -
09 November 2004 - 18:19
Doortje:
Wat leuk om zo de reis een beetje te kunnen volgen(in een warme kamer)Straks kun je weer een mooie expositie houden Annemeike! Ik blijf volgen.. -
10 November 2004 - 12:32
Queenie:
Leuke verhalen en mooie foto's. Zou zo weg willen en het zelf bekijken. En die metro is natuurlijk voor de Spelen in 2008. Heel veel plezier en geniet van al dat moois. -
10 November 2004 - 23:09
Aukje En Ger:
We kijken en volgen jullie avontuur met veel plezier. Aan de foto 's te zien beleven jullie heel wat. Het zijn echt "plaatjes". Remco en Nienke zijn ook aan hun avontuur begonnen en zijn goed aangekomen. -
11 November 2004 - 03:59
Andy:
Soms moet je dingen niet zelf doen, maar door mensen die het beter kunnen. -
11 November 2004 - 08:12
Rinus:
Zelfkennis is een mooie eigenschap ;-) -
11 November 2004 - 08:17
Rinus:
Van die tijd klopt ook niet veel... Zitten jullie toch niet midden in de nacht te internetten. Hoeveel is het tijdverschil met hier? -
11 November 2004 - 11:51
Brian:
Tijd van de server staat nog op zomertijd dus er klopt zowiezo niet veel van de tijd. -
11 November 2004 - 15:37
Corrie/Theo:
Andy bedankt voor je leuke E.mail.
Ik ben een beetje laat met reageren,maar je weet bootuit het water en zo.
Dan heb ik het altijd een beetje druk met alles en nog wat.
Je schreef over dertig vrouwen,dat lijkt wel god in china.
Maar zo te zien hebben jullie een behoorlijk druk programa wel veel reisuren zo te lezen.
Maar wat wil je met zo`n groot land.
Wat je chinees betreft heb je in nederland genoeg kunnen oefenen babi-pagang of chap yo.
in iedergeval heel veel plezier daar en we blijfen jullie volgen.
Van hier een echte hollanse kus van ons!!!!
C/T -
12 November 2004 - 13:42
Sandra,Dario En Just:
Hoi geen T.V meer voor ons wij lezen gewoon jullie verhalen en kijken plaatjes love you, dikke kus.
P.S. ik kan internetten -
12 November 2004 - 21:13
Oom Bert En Tante Mieke:
net ingelogd op jullie site. enorm leuk om te lezen en de foto's te bekijken. geniet verder!! veel groetjes. -
15 November 2004 - 12:36
Mars En Christa:
Jongens het ziet er allemaal top uit. Ik ben inmiddels weer in Zweden.
Ik mis jullie wel behoorlijk. Of is het meer de kroeg en jullie.Annemeike, je kunt altijd nog een roman schrijven mocht het met de foto's niet lukken..